Selected people in food & agri

Optimaal werkgeluk, een utopie? Neem contact op met Ceres!

Optimaal werkgeluk, een utopie? Neem contact op met Ceres!

Beeld je eens in. Op weg naar je werk sluit je fluitend in de file aan. Heerlijk, je mag weer! Het werk inspireert je en je bent trots op wat je doet. Je bruist dan ook van energie en kunt helemaal in je werk opgaan. Een utopie? Nee, het kan echt!

Toch is een groot deel van de Nederlanders niet geheel tevreden over hun werk. Ze vinden het werk dat ze doen niet écht leuk. Wat is hier aan de hand? Waarom houden mensen een baan waar ze het werkgeluk niet (meer) in vinden?

 

Wat is het droomscenario werkgeluk?

Er zijn vier pijlers voor persoonlijk werkgeluk. Hieronder het droomscenario uitgewerkt, waarbij je huppelend naar je werk gaat.

1. Jouw werk doet ertoe

Mensen die hun werk zinvol vinden, zijn gemotiveerd en zitten lekker in hun vel. Jij vindt je werk erg betekenisvol en je kunt benoemen wat je werk zinvol maakt voor jou. Met dat inzicht kun je ook in de toekomst veel voldoening uit je werk blijven halen.

2. Je haalt alles uit jezelf

Je gebruikt vaak je sterke kanten in je werk. Je profiteert van jouw talenten en benut deze optimaal. Dit zorgt voor positieve energie en goede prestaties.

3. Je laat je werk goed los

Thuis ben je nauwelijks met je werk bezig en ’s avonds kun je je gedachten prima verzetten. Je weet een goede balans te vinden tussen werk en privé, zodat je goed ontspant en je je accu weer oplaadt. Je werk heeft dus geen negatieve invloed op je privéleven.

4. Je bruist van de energie

Jij gaat op in je werk en kunt er intens van genieten. ’s Ochtends heb je zin in de nieuwe werkdag. Je presteert optimaal en zit vol inspiratie en energie. Je weet welke werkaspecten jou die energie geven en daardoor kun je ook in de toekomst blijven bruisen in je werk.

 

Wat is jouw werkgeluk in de praktijk?

De praktijk is natuurlijk weerbarstiger en bovenstaand droomscenario lijkt misschien een utopie, maar het is zeker mogelijk! Waarom nemen mensen in de praktijk dan genoegen met minder?

Durft men het niet aan om een stap te maken? Een veelgehoord argument is dat men bang is om er op inkomen op achteruit te gaan of zelfs zonder werk te blijven zitten. De zekerheid die bij een huidige baan hoort blijkt dus in sommige gevallen meer waard dan plezier in het werk.

Als één van bovenstaande vier pijlers voor jou niet van toepassing is, dan is je werkgeluk niet optimaal. Je moet dan bedenken of je er iets aan zou kunnen doen. Betekent dit dat je direct naar iets anders op zoek moet? Nee hoor! Voor veel mensen zal herkenning een stap kunnen zijn om het werkgeluk te vergroten.

Kom je bijvoorbeeld tot de conclusie dat je je eigen sterkte punten en talenten niet volop benut. Dan kun je bij je huidige werkgever nagaan hoe je deze wel zou kunnen toepassen. Je werkgever zal hiervoor open staan, want er is sprake van een win-win situatie. Voor jou het vergroten van je werkgeluk, maar een werkgever heeft ook profijt bij het vergroten van jouw motivatie, voldoening en ambitie.

Vaak kun je kleine aanpassingen doen waardoor het werkgeluk vergroot wordt. In andere gevallen zal dat niet voldoende zijn en is uitkijken naar een andere baan de enige oplossing.

Zijn bij jou meerdere van de vier genoemde pijlers niet van toepassing, dan moet er bij jou wat gebeuren! Ceres kan je helpen om stappen te zetten in de juiste richting. Neem contact op met een van onze consultants!