Selected people in food & agri

Accountmanager in de agrarische sector

Mensen die goed zijn in communiceren, netwerken, gedreven zijn en die zich inzetten voor klanttevredenheid bloeien vaak op in een accountmanagement carrière. De aandacht van een accountmanager voor de behoeften van degenen die hij vertegenwoordigt, kan het verschil maken tussen een gelukkige klant die een langdurige relatie met het bedrijf onderhoudt en een ongelukkige klant die liever ergens anders zijn zaken doet. 

Je vindt accountmanagers in bijna alle sectoren en branches binnen de economie. Een accountmanager kan bij veel verschillende bedrijven aan de slag. Ceres biedt vacatures in de Food en Agri sector op HBO en masterniveau. Zo vind je bij Ceres regelmatig vacatures accountmanager in deze sectoren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan functies als accountmanager retail of international accountmanager. Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht over wat er komt kijken bij een carrière in de agribusiness en food sector accountmanagement.     
 

Wat is een accountmanager?

 

Een accountmanager is de schakel tussen een bedrijf of organisatie die hij vertegenwoordigd en zijn klanten. Het betekent niet altijd het managen (leidinggeven) van collega’s, maar voornamelijk het managen van klanten, ofwel accounts. In dit beroep combineer je relatiebeheer en sales, en richt je je op een langdurige vertrouwde relatie met de klant.  

 

Wat is een key accountmanager

 

De benaming accountmanager en key accountmanager worden vaak doorelkaar gebruikt. Er zit echter wel een verschil tussen beide functies. Het grote verschil zit hem namelijk in het niveau van werken. Als key accountmanager leg je vooral de focus op klanten die een hoge waarde hebben voor de organisatie. Het is heel belangrijk dat deze relaties goed worden onderhouden, omdat deze relaties vaak van groot belang zijn voor de organisatie. Je werkt als key accountmanager dus meer op strategisch niveau. 

Omdat het beroep als key accountmanager meer strategisch is en van een hoger niveau vraagt het ook om bepaalde skills en competenties, er wordt daarom vaak gevraagd naar ervaring. Bij accountmanagement vacatures wordt vaak gevraagd om taken uit te voeren van een key accountmanager. 

 

Wat doet een accountmanager?

 

We krijgen vaak de vraag ‘wat doet een accountmanager?’, echter als accountmanager kun je een uiteenlopende takenpakket hebben. Bij elke organisatie kunnen de taken verschillen. Zo kunnen bij de ene organisatie de taken meer salesgericht zijn en staat bij de andere organisatie relatiebeheer meer centraal. Op de vraag ‘wat doet een accountmanager’ is dus niet één antwoord, maar bij taken kun je bijvoorbeeld denken aan:
 

 • Het in kaart brengen van accounts

 • Opstellen en uitvoeren van accountplannen

 • Relatiebeheer en relaties onderhouden

 • Product- en marktinformatie verzamelen

 • Verkoopdoelstellingen behalen

 • Acquisitie 


Kijk bij onze vacatures accountmanager voor de specifieke taken van de verschillende  functies in de accountmanagement. Mocht je vragen hebben over bepaalde taken dan kun je altijd contact met ons opnemen. 


Wat doet een accountmanager in de agrarische en food sector

 

In het accountmanagement vak in de agri&food sector kun je werken in de retail of bij een akkerbouw, tuinbouw, feed, industrie en B-to-B. Belangrijk is dat je affiniteit hebt met de Food en Agri sector of dat je al een agrarische achtergrond hebt. Door jouw affiniteit met de agrarische branche weet jij klanten op een verrassende manier vooruit te helpen.

Bij taken kun je denken aan bijvoorbeeld de marktpositie versterken binnen europa door proactief mee te denken met retailers of marktaandeel uitbreiden door acquisitie en verkoop van concepten of denk aan landbouwmachines van wereldmerken oplossingsgericht verkopen aan akkerbouwers, tuinders en/of veehouders. Het takenpakket als accountmanager in de Agri en Food sector kan dus heel divers zijn.  
 

International accountmanager in agrarische en food sector

 

Heb je een passie voor het buitenland en onderhoudt je graag internationale contacten? Misschien is een baan als international accountmanager dan iets voor jou. Bij Ceres zijn er regelmatig vacatures voor international accountmanager. Bekijk onze internationale pagina voor meer informatie over wat wij op internationaal gebied doen of check onze international accountmanager vacatures.  
 

Skills en competenties

 

Hierboven staat beschreven wat een accountmanager is en welke taken deze heeft, maar wat maakt iemand nou een goed in dit beroep? Er is niet specifiek één vaardigheid die iemand goed maakt in deze functie. 

Zakelijke vaardigheden zoals goed kunnen onderhandelen zijn cruciaal om goed te kunnen presteren en een ‘de klant is koning’ mentaliteit belangrijk. Daarnaast is een dikke huid en het vermogen om te kunnen presteren onder druk van belang om in dit vak te kunnen slagen. Hieronder sommen we competencies op die we vaak terugzien in onze  vacatures accountmanager:  
 

 • Commercieel gedreven.

 • Kennis van agrarische en food sector

 • Resultaatgericht.

 • Pionier, relatiebouwer en netwerker.

 • Goede onderhandelingsvaardigheden.

 • Klant- en servicegericht.

 • Initiërend vermogen.

 • Gesprekspartner op divers niveau.

 • Ambitie en wil om grenzen te verleggen.

 • Hand-on.

 • Teamplayer.

 • Betrokken.


Naast de taken staan de verwachte competenties ook vermeld in onze vacatures accountmanager .   


Opleiding

 

Voor onze accountmanager functies heb je een Bachelor of Masteropleiding nodig. Opleidingen die een goede voorbereiding geven op het accountmanagement beroep zijn studies in wetenschappen of ingenieurswetenschappen in de life sciences als Bedrijfskunde, Commerciële economie of Marketing Management. 

Voor de Agri en Food sector worden soms ook relevante opleidingen gevraagd voor bijvoorbeeld bio-ingenieur, industrieel ingenieur voeding of landbouw of professionele bachelors biotechnologie of landbouw. Bij onze vacatures accountmanager is ervaring in de agrarische sector vaak gewenst.

Met dit beroep zijn er veel doorgroeimogelijkheden. De verantwoordelijkheden worden steeds groter naarmate je meer ervaring hebt. Uiteindelijk kun je doorgroeien tot senior accountmanager of salesmanager. De accountmanager salaris wordt dan ook vaak hoger.   


Accountmanager salaris

 

Ben je benieuwd naar een accountmanager salaris? Het accountmanager salaris is afhankelijk van verschillende factoren. Zo is het accountmanager salaris bijvoorbeeld afhankelijk van jouw opleiding en ervaring en wat jouw rol in de organisatie wordt. 
 

Key accountmanagement, de sleutel tot succes 

 

Voor goede zaken heb je goede relaties nodig. Maar het onderhouden van relaties is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral in het bedrijfsleven waar de concurrentie groot is en je de loyaliteit van klanten moeilijk kan winnen. Key accountmanagers zijn essentieel voor het onderhouden van sterke klantrelaties, hij of zij heeft vaak de kortste lijntjes met de klanten en kan goed inschatten waar kansen en bedreigingen liggen.

Als bedrijf kun key accountmanagement dus strategisch inzetten om de relatie tussen jouw bedrijf en de klant te behouden en te verbeteren. Klanttevredenheid staat in dit beroep centraal, hierin is hij of zij dan ook gespecialiseerd. Daarnaast is dit beroep cruciaal bij het optimaal benutten van de potentie die er in bestaande klanten zit. Als key accountmanager ben je dus de sleutel tot succes in een organisatie of bedrijf. 

 

Waarom werken als key accountmanager 

 

Een key accountmanager de sleutel tot succes in een bedrijf. Je hebt dus een belangrijke rol in de organisatie. Naast dat dit komt met bepaalde verantwoordelijkheden heeft deze functie ook vaak leuke voordelen. Zo ontmoet je in deze functie veel verschillende mensen en heb je daardoor de kans om je eigen persoonlijke netwerk te vergroten. 

Daarnaast ontvang je meestal een goed accountmanager salaris en wordt er ook vaak gewerkt met bonusregelingen. Dit betekent dat wanneer je een target haalt je soms een bonus krijgt. Dit werkt natuurlijk motiverend. Verder kunnen bijvoorbeeld een auto en telefoon van de zaak ook tot de voordelen behoren.  


Vacatures accountmanager bij Ceres

 

Lijkt werken als accountmanager in de Agrarische/Agro sector jou wat? Of werk je al in de accountmanagement zoek je een nieuwe baan? Bij ons vind je regelmatig verschillende vacatures voor (key) accountmanager of international accountmanager in de Agri en Food sector. Kijk tussen onze vacatures of de functie waar je naar op zoek bent er tussen staat. Staat deze er niet tussen? Stuur ons dan een open sollicitatie